Letom svetom životom

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kam sa, do prdele, podel Vianočný Karol?

No stress- heslo, ktoré by malo byť naordinované každému šialencovi nakazenom predvianočnou náladou. Ja jednoducho odmietam chodiť do Tesca vyzdobenom vianočnými retrodiskoguľami a vysmiatymi kokainovými Santami s pohľadom pedofila na detskom ihrisku....Najmä ak je to 5. októbra!!! A vlastne čomu vďačíme za túto hektickosť? Komercii! Pocitu, že sa musíme naháňať za tým, aby sme mali pod stromom čo najviac darčekov, bruchá čo najplnšie a peňaženky čo najprázdnejšie. Ale veď čo, sú Vianoce, nie? Čas hojnosti. Mám síce rada rozmanitosť a cudzie kultúry, ale je naozaj nutné prevziať tie šialené naháňačky za komerciou (nielen na Vianoce), prichádzajúce ako prívalová vlna zo Západu? Behať z nákupu na nákup ako zduté kozy, maximálne vystresovaní a unavení už aspoň mesiac vopred, neuvedomujúc si ozajstné posolstvo (ups, klišé). Reklamy na najvychytenejšie darčeky z trhu márnosti- tablety, iphony s poradovým číslom už asi 500, pozemky na Mesiaci a lety na stíhačke...A ževraj na Západe nie je nič nové...
A ja sa s hrdosťou pýtam: Kam sa vytratili tradície? Už zabudnuté liatie olova, prekrajovanie jabĺk na znak toho, či budeme zdraví, vymetanie kútov na Luciu, pečenie medovníkov a oblátok, a to vedomie, že odo mňa až do Vianoc, každá noc má svoju moc...Aspoň že ten Mikuláš nám zostal, aj keď..Ja sama mám najradšej budiť sa 24. s pocitom, že dnes si konečne po roku pozriem Princa a večernicu (mimochodom, moja najobľúbenejšia rozprávka), že raňajkujem koláče v posteli(iba v tento deň)a potom spím na omrvinkách, že chodím až do piatej v pyžame, zdobím stromček a tajne vyjedám prvé salónky, ktoré dômyselne naplním aspoň kúskom papiera :-D Jednoducho nasávam atmosféru, vône perníka, škorice a klinčekov vo varenom víne s ľuďmi, ktorých milujem...To sú pre mňa Vianoce a nikdy to nebude inak!

Je možné...? | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014