Letom svetom životom

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Mea Maxima Culpa

Včerajšia noc si potichu kradla z môjho spánku. Za zvuku muších náletov v mojej izbe. Teplo, tma a samota čoraz viac dovoľujú zahĺbiť sa do najtemnejších zákutí psyché. Áno, tej mojej. Verejne sa predkladám na pomyselný pranier verejnosti. Možno hlúpo, nepremyslene odhaľujem tie kúty, kam vševidiace oko doposiaľ nenahliadlo, kam som mu ešte nedovolila zájsť. Tie jemným prachom pokryté, čierne miestečka, tam kdesi hlboko..Kúsky šedej kôry, ktorých návštevu odkladám na neurčitý dátum v kalendári ako nutnú prehliadku u gynekológa. Zakázaný les môjho vnútra- pocit viny a spomienky naň. Spomienky na ľudí, veci, dni, ktoré sa ku mne vkrádali ako slizká dážďovka vtedy v daždi. Mohla som byť lepšia? Mohla som to zmeniť? Možno keby.. Keby, keby, kecy, kydy..A možno nie.
Pocit viny je dobrý na to, aby sa z nás nestali až také svine. Aspoň tak by to malo byť, no ale veď čo už je dnes s kostolným poriadkom? Vlastne vôbec s nejakým poriadkom. Ak existuje nejaké centrum v mozgu, kde by sme mali mať umiestnený tento nie celkom domyslený mechanizmus , nebol by u každého rovnako veľký. A vďaka sestre (r)evolúcii sa ho o pár rokov zbavíme tak bezpečne ako veľryby zadných končatín alebo ako Amerika Martina L. Kinga..
Vinu môžem pomenovať aj ako: ľútosť. U niekoho Judášovou. Musel zradiť, aby pochopil, že zradil. Musel byť vinný, aby pochopil vinu. Rozhoduje, na koho prstom ľútosti chceme ukázať..A koho viníme. Seba? Dobre. Každý si je strojcom šťastia a má právo robiť omyly. Druhého? Dobre. Je to katarzia duše a zmierenie sa s tým, že sme to jednoducho pokazili. Múdre alebo alibistické, ako sa na to pozriete.
Vina je daň za zlo, ale aj za možnosť zvoliť si. Ja som si zvolila priateľov, ideály, smerovanie mojich krokov, cesty, ktorými sa poberiem. A ešte som si zvolila jedno- neohliadať sa za zlými rozhodnutiami, aj keď ich budem robiť celý život. Jedna múdra žena v mojom živote, ktorú som nemala možnosť si zvoliť, lebo mi bola pridelená nejakým Vyšším princípom mi vravievala: "Život je o voľbe. Vždy však ide ruka v ruke so spokojnosťou alebo vinou. Je na tebe, s ktorou sa o svoj výber podelíš." A ja som si vybrala, že nechcem byť vinník.

Mea Culpa | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014